Składniki na około 4 – 6 porcji:
- pół czerwonej kapusty
- pół granatu
- pęczek pietruszki, razem z łodyżkami
- 5 suszonych niesiarkowanych moreli
- szczypta soli
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka nasion kuminu, podprażonego przez kilka sekund na suchej patelni
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki chili
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać.
- W szklance wymieszać składniki sosu i dodać do miski z kapustą. Przy pomocy rąk porządnie wszystko ugnieść tak, aby sok z kapusty połączył się z przygotowanym sosem. Na koniec z granatu wyłuskać pestki, dodać je do sałatki i delikatnie wymieszać.
Najnowsze komentarze