Lato, lato… lato 🙂 Pogodę mamy taką, że warzywa w tym roku oszalały. Rosną w bardzo szybkiem tempie i jest ich bardzo dużo. Codziennie mamy zbiory cukinni, ogórków i pomidorów. Martwimy się czasem, czy uda się je sprzedać? Z drugiej strony można pomyśleć, no tak, ale kto by miał siłę jeść w te upały? komu się chce gotować?
Jendnak jest na to bardzo prosty sposób, przygotowujmy posiłki bez gotowania. Róbmy CHŁODNIKI 🙂 W internecie znajdziecie ogromną ilość przepisów, jest w czym wybierać a to kilka naszych.
– 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego
– 1/4 papryki
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki i zblendować.
Dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać chili (na początek mniejszą ilość), sok z limonki, ocet winny i oliwę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności, większą ilością chili. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny lub w zamrażarce jeśli nie mamy czasu. I na tym można zakónczyć.
W drugiej wersji można dodać drobno posiekany ser feta lub serek kozi i podawać z bagietką. Gdyby chłodnik był niedostatecznie schłodzony można podawać z kostkami lodu lub pokruszonym lodem.
Najnowsze komentarze