Stało się coś, co do tej pory wydawało mi się niemożliwe. Zrobiłam pierogi BEZGLUTENOWE Trzeba było kombinować z ciastem, ale jest udało się !!!!Łatwe to nie było, bo ciasto lepkie i trudne do uformowania, ale byłam mocno zdeterminowana, bo na prawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam pierogi a bardzo miałam na nie ochotę. Muszę popracować jeszcze nad tym ciastem, żeby było bardziej elastyczne, ale jest nieźle 😉
Ciasto na pierogi:
-200g mąki gryczanej
-100g mąki ziemniaczanej
-220ml gorącej wody
-sczypta soli Łączymy mąki solimy i wrabiamy dolewajac gorąca wodę i olej(niekoniecznie).Formujemy kulkę.Odrywamy po kawałku i wałkujemy na grubość około 3mm. Nakładamy farsz i zawijamy pieroga:)
Farsz:
– ok. 400 gr odciśniętej i drobno posiekanej kapusty kiszonej
– 2 cebule
– kmin rzymski
– pieprz ziołowy
– sól
Na patelni podsmażyć cebulę i dołożyć do kapusty kiszonej, którą należy gotować ok.20 minut. Potem wystawić na balkon, żeby się ostudziła.
Najnowsze komentarze