Potrawa nazywa się SZAK i w oryginale, jeśli byśmy dodali 2 papryczki chili, to powinna się nazywać SZOK. Na szczęście ja dodałam tylko pół 🙂
Mój Szak zrobiłam z ryżem basmati. Przepis pochodzi z książki “Kuchnia Kryszny-indyjskie potrawy wegetariańskie”. Oczywiście wyszło pysznie… palce lizać.
Przepis:
– 900 gr świeżych zielonych warzyw liściastych ( u mnie: 1 ogromny por, pół kapusty pekińskiej, kilka liści jarmuża)
– 2 łyżki ghee ( u mnie: olej kokosowy)
– 1/2 łyżeczki owoców-nasion kopru włoskiego
– 1/2 łyżeczki startego imbiru
– 1/2 papryczki chili (w przepis są 2 sztuki, ale nie wiem, można byłoby to zjeść)
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki asafetidy (niekoniecznie)
– 2 ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki soku z cytryny
W garnku rozgrzać olej i przez 30 sekund smażyć razem nasiona kopru włoskiego, imbir i posiekane chili. Dodać potrawy w proszku i smażyć jeszcze chwilę. Potem wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażyć je kilka minut, mieszając żeby nie przywarły do dna. Następnie, dodać pokrojone liście. Przykryć i gotować do miękkości ok.15 minut. Na koniec dodać sól i sok z cytryny. (Jeśli jest to konieczne, dolać troszkę wody.)

Koszyk Produkt usunięty. Cofnij
  • Brak produktów w koszyku.