Mam fisia na punkcie pora Uwielbiam w każdej postaci. Nie wiem, co w nim takiego niesamowitego, ale jedno jest pewne można zrobić z niego potrawę w 30 minut. Samo się robi.Dzisiaj zupa krem z pora.Przepis bardzo proszę, tyle że na 2 porcję.
Składniki:
1 duży por
3 łyżki masła
2 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cebula – podpalana
3 szklanki rosołu lub wody
pół szklanki śmietany 18%
1 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczki suszonego majeranku
1 duży por
3 łyżki masła
2 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cebula – podpalana
3 szklanki rosołu lub wody
pół szklanki śmietany 18%
1 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pora przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam pod bieżącą wodą z zabrudzeń między poszczególnymi liśćmi i kroję w cienkie półkrążki. Następnie podsmażam posiekanego pora na rozgrzanym maśle na patelni przez kilka minut (uważając aby nie doprowadzić do zrumienienia). Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieram, płuczę i kroję w małą kostkę. Dodaję zioła i przyprawy. Po czym gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksuję za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawiam jeszcze ew. do smaku i podgrzewam. Na koniec dodaję śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Zupę polecam z robić ze swoimi ulubionymi przyprawami i np. z mleczkiem kokosowym a na pewno wyjdzie pyszna i oryginalna.
Najnowsze komentarze