Czasami bierze mnie na gotowanie i powstają coraz bardziej pracochłonne potrawy. Tym razem       burgery z kaszy jaglanej. Zapachy z piekarnika mówią mi, że to będzie coś pysznego. 

Emotikon smile
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej (po ugotowaniu ok. 4 szklanki),
1 brokuł (i tu można poeksperymentować: można marchew, buraczki, kalarepę,  startą na drobne paseczki)
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
5 kawałków suszonych pomidorów lub więcej
oliwa z oliwek (ok. 0,5 szklanki może nawet mniej),
1 kostka bulionu wegetariańskiego bezglutenowego, ale można bez niej się obyć
sezam niełuskany (kilka kopiastych łyżeczek, uprażony na suchej patelni),
2 kopiaste łyżki mąki (np. gryczanej),
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej,
przyprawy: sól morska lub himalajska, lubczyk, majeranek, ostra lub słodka papryka.
Kaszę jaglaną gotujemy ok. 15 minut. Po zakończeniu gotowania odstawiamy jeszcze pod przykryciem na kilka minut.
Brokuły, cebulę, suszone pomidory kroimy drobno, dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy aż lekko, tylko lekko zmiękną na małej ilości oliwy z oliwek.
Po lekkim ostudzeniu kaszy mieszamy je z pozostałymi składnikami: duszonymi warzywami, oliwą z oliwek, prażonym sezamem, mąką i przyprawami. W połowie a nawet mniej szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki skrobi i kostkę bulionową. Gdy dokładnie to wszystko wymieszamy to dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ręką tak, aby powstała jednorodna masa.
Ręką formujemy burgerowe kotlety (płaskie) i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po 15 minutach przekładamy je na drugą stronę. Ostatnie 5 minut pieczenia, może być zapiekaniem z funkcją grilla. Wszystko zależy od tego, jak bardzo podpieczone chcemy mieć.
SMACZNEGO 🙂

 

Koszyk Produkt usunięty. Cofnij
  • Brak produktów w koszyku.