Moi Drodzy warzywko-żercy, co jakiś czas pytacie mnie, jak przechowywać warzywa kupowane u nas, aby nie traciły swej jędrności i wilgoci?
Zamieszczam mały poradnik.
Przechowywanie warzyw w lodówce.
1.Najlepiej zapakować brudne warzywa (niewyczyszczone z ziemi) do torebek foliowych i włożyć do lodówki do szuflad na dnie a torebki rozszczelnić. Warzywa wytrzymają nawet trzy tygodnie.
2. Jeśli lubicie totalną czystość można je umyć, przełożyć do czystych torebek. Jednak w ten sposób przechowywane, wytrzymają krócej.
3. Można też obrać i wymyć: marchewkę, pietruszkę, pory, selery, kapustę oraz pokroić na mniejsze części. Przełożyć do czystych torebek, ale przechowywane w ten sposób, wytrzymają krótko.
Przechowywanie warzyw w garażu.
1. Warzywa nie powinny stać na gołym betonie, ponieważ beton ciągnie wilgoć, czyli wysysa wodę z warzyw. Najlepiej pod worek podłożyć folię albo karton i dodatkowo można owinąć go folią i wyżej zrobić małe dziurki. Warzywa można zostawić w tym worku foliowym, w którym je sprzedajemy, (ale dodatkowo zrobić małe dziurki).
Najnowsze komentarze