Zastanawiacie się czasami, co ja właściwie mogę zrobić z całej główki kapusty włoskiej ?? Poniżej podpowiedź.
KAPUSTA WŁOSKA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI I JAJKAMI
* 1 większa główka kapusty lub 2 mniejsze
* 4 pomidory
* 4jajka
* starty ser ‘grana padano’ (parmezan)
* 100g sera mozzarella
* 2 łyzki masła
* świeżo zmielony pieprz
Kapustę pokroić w ósemki i wrzucić na wrzącą osoloną wodę , gotować do lekkiej miękkości – 10-15 minut. Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać, każde przekroić na pół. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki.
Włączyć piekarnik i nagrzać do 180stC.
Naczynie żaroodporne posmarować łyzką masła. Na dnie rozkruszyć ser mozzarella, ułożyć kawałki kapusty na przemian z ćwiartkami pomidorów, lekko posolić. Na wierzchu położyć połówki jajka, wiórki masła , posypać startym parmezanem i pieprzem.
Wstawić do zapieczenia na 30-35 minut.
Podawać na ciepło z maślanką i dobrym pieczywem.
Smacznego!
Włączyć piekarnik i nagrzać do 180stC.
Naczynie żaroodporne posmarować łyzką masła. Na dnie rozkruszyć ser mozzarella, ułożyć kawałki kapusty na przemian z ćwiartkami pomidorów, lekko posolić. Na wierzchu położyć połówki jajka, wiórki masła , posypać startym parmezanem i pieprzem.
Wstawić do zapieczenia na 30-35 minut.
Podawać na ciepło z maślanką i dobrym pieczywem.
Smacznego!
Najnowsze komentarze