Wężymord – brzmi co najmniej, jak nazwa postaci z jakiejś powieści fantasy a to jednak warzywo. To nasza środkowoeuropejska skorzonera. Czarny korzeń lub zimowe szparagi, to warzywo, którego właściwości zdrowotne w Polsce nie są zbytnio doceniane. A szkoda, bo za sprawą bogatego składu witaminowego i mineralnego, posiada liczne wartości odżywcze, które regulują pracę żołądka i pomagają w leczeniu chorób układu pokarmowego oraz w stanach przeziębieniach. Skorzonera wpływa również korzystnie na wygląd skóry, wygładza ją i zapobiega utracie jędrności oraz elastyczności. To warzywo przypomina w smaku szparagi i może byś spożywana osobno – poddawana duszeniu, grillowaniu, smażeniu i podana z sosem jest wyśmienita.  
Wężymorda posiadamy w swojej ofercie. 
Zachęcamy do eksperymentowania 🙂

Niestraszna mi skorzonera!

Składniki na 6 – 8 porcji:
100 g skorzonery
100 g marchewki
100 g pietruszki
100 g ziemniaków
100 g pora
150 g kaszy pęczak
2 liście laurowe
3 ziarna angielskie
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
sól i czarny pieprz
2 litry wody
do podania: natka pietruszki i koperek
Przygotowanie:
11 . Wa­rzy­wa ko­rze­nio­we obrać i po­kro­ić w drob­ną kost­kę, pora po­kro­ić w cien­kie ta­lar­ki. Na dnie du­że­go garn­ka z gru­bym dnem roz­grzać kilka łyżek oleju, dodać wszyst­kie wa­rzy­wa razem z zie­lem an­giel­skim, li­ściem lau­ro­wym i po­sie­ka­nym czosn­kiem. Dusić 10 minut na małym ogniu.
2 2.  Na­stęp­nie dodać opłu­ka­ną kaszę pę­czak razem z wodą, ma­je­ran­kiem i lub­czy­kiem. Przy­kryć i go­to­wać 20 minut lub do czasu, aż kasza bę­dzie mięk­ka. Do­pra­wić do smaku solą i pie­przem, po­da­wać z natką pie­trusz­ki lub ko­per­kiem.
Przepis z jadłonomi. http://www.jadlonomia.com/przepisy/niestraszna-mi-skorzonera_11/
Koszyk Produkt usunięty. Cofnij
  • Brak produktów w koszyku.