Wężymord – brzmi co najmniej, jak nazwa postaci z jakiejś powieści fantasy a to jednak warzywo. To nasza środkowoeuropejska skorzonera. Czarny korzeń lub zimowe szparagi, to warzywo, którego właściwości zdrowotne w Polsce nie są zbytnio doceniane. A szkoda, bo za sprawą bogatego składu witaminowego i mineralnego, posiada liczne wartości odżywcze, które regulują pracę żołądka i pomagają w leczeniu chorób układu pokarmowego oraz w stanach przeziębieniach. Skorzonera wpływa również korzystnie na wygląd skóry, wygładza ją i zapobiega utracie jędrności oraz elastyczności. To warzywo przypomina w smaku szparagi i może byś spożywana osobno – poddawana duszeniu, grillowaniu, smażeniu i podana z sosem jest wyśmienita.
Wężymorda posiadamy w swojej ofercie.
Zachęcamy do eksperymentowania 🙂
Niestraszna mi skorzonera!
Składniki na 6 – 8 porcji:
100 g skorzonery
100 g marchewki
100 g pietruszki
100 g ziemniaków
100 g pora
150 g kaszy pęczak
2 liście laurowe
3 ziarna angielskie
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
sól i czarny pieprz
2 litry wody
do podania: natka pietruszki i koperek
100 g marchewki
100 g pietruszki
100 g ziemniaków
100 g pora
150 g kaszy pęczak
2 liście laurowe
3 ziarna angielskie
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
sól i czarny pieprz
2 litry wody
do podania: natka pietruszki i koperek
Przygotowanie:
11 . Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w cienkie talarki. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać wszystkie warzywa razem z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Dusić 10 minut na małym ogniu.
2 2. Następnie dodać opłukaną kaszę pęczak razem z wodą, majerankiem i lubczykiem. Przykryć i gotować 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z natką pietruszki lub koperkiem.
Przepis z jadłonomi. http://www.jadlonomia.com/przepisy/niestraszna-mi-skorzonera_11/
Najnowsze komentarze