Dynia to nasza królowa jesieni 🙂 Dla każdego z was może to być inne warzywo, ale w naszym gospodarstwie to największe warzywo i dlatego zasłużyła na miano królowej. Dynia gości na naszych stołach od września aż prawie do końca stycznia. To warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje w chłodni i idealnie nadaje się na przetwory. 
Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Jest bogata w B-karoten, witaminy A ( jej 100 g  to – dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2, do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki, dlatego nie jest wskazana dla diabetyków.
Prawdziwą skarbnicą wielu witamin i minerałów są pestki dyni. W 100 g zawierają aż 550 mg magnezu (ok. 150% dziennego zapotrzebowania), 1174 mg fosforu (168%), 4,49 mg manganu (214%) i 7,64 mg cynku (80% zapotrzebowania na cynk kobiet i 50% – mężczyzn). Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Pestki dyni są też bogate w witaminę B3, czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego – 100 g zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania. Wiadomo też, że nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych i należy go spożywać na zimno tj. dodając do jedzenia. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego.” 
W naszej ofercie posiadamy dynie: melonową, hokkaido, piżmową, muskat i zielony butternut. 

Ten kto był na dniu otwartym Zdrowych Warzywek miał możliwość skosztować zupy krem z dyni i mówił, że koniecznie chce przepis. Oto i on! Proszę bardzo. Macie i korzystajcie z niego wszyscy 😉
0,5 kg dyni
2 duże cebule usmażyć na maśle klarownym aż zrobi się na złoto i dodać do garnka z dynią
200 gr ziemniaków ugotować z osobno a po ugotowaniu wrzucić do garnka z dynią 
2 łyżki przecieru pomidorowego
Posolić i na koniec na talerzu posypać natką pietruszki.
Gotowe 🙂🙂



Koszyk Produkt usunięty. Cofnij
  • Brak produktów w koszyku.