Ktoś może zapytać “i co się potem z tym robi?
W skrócie.
Zielony nawóz.
Po mocnym zakwitnięciu np: Faceli gdy ma najwięcej składników mineralnych niszczy się ją, tnie na kawałki talerzówką, wieczorową porą gdy pszczoły już nie żerują.
Po rozdrobnieniu spryskuje się poplon Em-ami naturalnymi mikroorganizmami (stosujemy je w naszym gospodarstwie od 2010r. ), które wyciągają z materii organicznej wszystko co najlepsze kumulując w glebie.
Następnie robi się przeorkę.
W tym samym miejscu można ponownie posiać poplon lub posadzić późne warzywa np: kalarepa, buraki, jarmuż, kapusta pekińska, czarna rzepa itp;
W taki sposób przygotowujemy glebę na następny sezon by nasze warzywka były takie, jakie są.
By miały jak najlepsze warunki rozwoju, oraz przyswajania naturalnych składników pokarmowych, a co za tym idzie miały nie powtarzalny smak
Pozdrawiam
Mimo że zakończyliśmy sezon to nie koniec naszej pracy.
Praca w polu dopiero się rozpoczyna np: pielenie, sadzenie i sianie niektórych warzyw na późny zbiór.
POPLONY – Zielony nawóz
Najnowsze komentarze