Mimo że zakończyliśmy sezon to nie koniec naszej pracy.
Praca w polu dopiero się rozpoczyna np: pielenie, sadzenie i sianie niektórych warzyw na późny zbiór.

POPLONY – Zielony nawóz

Ktoś może zapytać “i co się potem z tym robi? 

W skrócie. 

Zielony nawóz.
Po mocnym zakwitnięciu np: Faceli gdy ma najwięcej składników mineralnych niszczy się ją, tnie na kawałki talerzówką, wieczorową porą gdy pszczoły już nie żerują. 
Po rozdrobnieniu spryskuje się poplon Em-ami naturalnymi mikroorganizmami (stosujemy  je w naszym gospodarstwie od 2010r. ), które wyciągają z materii organicznej wszystko co najlepsze kumulując w glebie. 
Następnie robi się przeorkę. 
W tym samym miejscu można ponownie posiać poplon lub posadzić późne warzywa np: kalarepa, buraki, jarmuż, kapusta pekińska, czarna rzepa itp; 
W taki sposób przygotowujemy glebę na następny sezon by nasze warzywka były takie, jakie są.
By miały jak najlepsze warunki rozwoju, oraz przyswajania naturalnych składników pokarmowych, a co za tym idzie miały nie powtarzalny smak  
Pozdrawiam

Koszyk Produkt usunięty. Cofnij
  • Brak produktów w koszyku.